Hangi Dalda Yüksek Lisans Yapmalı? – Soru & Cevap 12

Soru

Hocam merhaba,

Sizi, bir konuda fikir danışmak için rahatsız ediyorum. Yüksek lisans başvurusunda bulunacağım fakat ana bilim dalı seçme noktasında kararsız kaldım. Sizce, uzun vadede hangi alana yönelmek daha mantıklı ? Ayrıca siz bugün yüksek lisans yapacak olsaydınız hangi alana başvururdunuz ? 

Teşekkür ederim. Kolay gelsin. 

Cevap

Selamlar,

Hep birlikte üzülerek görüyoruz ki inşaat mühendisliği büyük bir düşüşte bu aralar, özellikle yapı üzerine çalışan/iş arayan arkadaşların çok zorlandıklarını okuyorum sosyal ağlarda sürekli. Bugün ülkemizde ihtiyaçtan çok daha fazla inşaat mühendisi olduğu aşikar, zaten sıkıntının kök sebebi de bu aslında.

Öyleyse bu durumda ne yapmak gerekir? Cevap basit ama uygulamak zor: Fark yaratmak, seninle kağıt üzerinde birebir aynı olan diğerlerinden ayrılacak özellikle taşımak gerekir. İnşaat mühendisliği lisans veya yüksek lisans diplomasına sahip olmak üzülerek belirtmek isterim ki tek başına hiçbir anlam taşımamakta. Ülkemiz sınırlarında herhangi bir ana bilim dalının diğerlerinden büyük farkla sıyrılacağını da sanmıyorum. Bu durum yurt dışında farklı mı diye araştırma yapmak, iş ilanlarına bakmak, ülkelerin göçmen işçi kabul etme şartlarında inşaat mühendisliği ile ihtiyacı okumak belki ufuk açabilir. Örneğin Avrupa’da geçtiğimiz yıllarda geoteknik alanında eleman ihtiyacı olduğunu görmüştüm ancak hala geçerli midir bilemiyorum.

Artık bir inşaat mühendisi olduğuna göre hangi dalı daha çok seveceğine dair bilgi sahibi olmuşsundur diye umuyorum. Eğer yurt dışı düşünmüyorsan kendi yeteneklerine ve karakterine göre bir seçim yapman yeterli olacaktır.

Sonuçta bir işe girmeni sağlayacak son şey bence yüksek lisans diploması, bundan önce dürüst, çalışkan, öğrenmeye hevesli, temel teknik altyapısı kuvvetli birisi olmak gerekiyor diye düşünüyorum.

Son olarak beni sormuşsun, eğer geçen yıl mezun olmuş bir inşaat mühendisi olsaydım ve bugün hayatımla ilgili önemli bir karar almam gerekseydi büyük ihtimalle yüksek lisans yapmak yerine yazılım çalışır ve yurt dışında iş kovalardım.