Şantiye tecrübesi olmadan proje mühendisi olunur mu? – Soru & Cevap 06

Soru

Merhabalar,
YTÜ İnşaat mühendisliğinden 2017 yılında mezun oldum. Son senemde proje mühendisi olmaya karar verdim ve çok istedim. Fakat malum ülkenin zor durumları ve bu durumların inşaat sektörünü soktuğu çıkmazlar dolayısıyla bu isteğimi gerçekleştirecek bir imkan maalesef bulamadım. Türkiye’nin en büyük firmalarından ikisinin ortaklığında bir şantiyede 3 yıldır çalışmaktayım. Fakat memnun muyum diye sorarsanız nankörlük gibi algılamayın fakat içtenlikle hayır diyebilirim. Bunun sebebi ne para ne mekan… Anlayacağınız üzere sebebi sektörün sevdiğim, yönelmek istediğim dalına yönelememek…

Oturduğum yerde böyle bir işin ayağıma gelmesini beklememem gerektiğini biliyordum. Bu nedenle araştırdım, öğrendim, unuttum, tekrar araştırdım, daha fazlasını öğrendim. Sap2000 programını tek başıma kurcalayarak, dinleyerek, izleyerek 4-5 ay gibi bir sürede kavradım. Şimdi aynı özveriyi Tekla programı için sürdürmekteyim.

Fakat ara sıra şunu düşünüyorum. Örneğin imalatını görmeden birleşim detaylarını, makroları ne kadar anlayabilecek, ne kadar tasarlayabilecek en önemlisi de bir mühendis olarak farklı durumlarda farklı çözümler nasıl sunabileceksin. Asıl mühendislik bu değil midir? Paket programı kullanmayı herkes öğrenir. Açıkçası bu benim bazı durumlarda çalışma azmimi en az 1/3 oranında etkiliyor. Ama ne olursa olsun vazgeçmedim.

Hocam size danışmam gereken konuya gelecek olursam da malum sektörün durumunu, işverenin işe alımlarda sunduğu “ileri düzey ….” şartlarını göz önünde bulundurursak kendimizi geliştirmemiz veya bahsettiğim örnekteki gibi imalat detaylarını görmeden bu konuda ilerlememiz mümkün mü? Eğer mümkünse çelik yapılarda uygulamasını görmeden kendimizi hangi kaynaklardan nasıl hazır hale getireceğiz. Yoksa çelik konstrüksiyon firmasında çalışmadan bu mümkün değil midir?

Değerli yorumlarınızı bekliyorum.
Saygılarımla,

Cevap

Selamlar,

Öncelikle danışmaya değer gördüğün için teşekkür ederim. Söylediğin konuda haklı olduğun taraflar var ancak şantiye tecrübesi olmadan proje yapılamayacağını söylemek de çok doğru olmaz, sadece daha zor olur diyebiliriz.

Çelik yapı şantiyesinde veya atölyesinde çalışmak büyük çoğunluk için pek mümkün olmuyor maalesef. Açıkçası benim de şantiye ve atölye tecrübem çok az. İlk başlarda basit ve güvenli tarafta kalacak şekilde tasarımlar yapıyor insan. Sadece nasıl çözeceğini bildiği birleşimleri kullanıyor örneğin. Kitaplarda anlatılan temel bilgilerle çözümler üretiyor. Sonra, daha da fazla okuyup araştırdıkça, kurslarda hocaların anlattıklarını dinledikçe, farklı projeler gördükçe, yazılımlardaki çeşitli birleşimleri çalışıp öğrendikçe gelişiyorsun. İnternette “steel detail drawings” diye aratınca bile onlarca farklı detay görebiliyorsun ama bunlara boş boş bakmak pek bir şey kazandırmaz sana, oturup kafa yormak, nasıl çözeceğini düşünmek gerek. Biraz da uğraştığın projedeki farklı ihtiyaçlar sebebiyle çözüm üretmek zorunda kalıyorsun haliyle.

Bu tarz işler yapan bir şirkete girip çalışmaya başlamadan, okuyup araştırmaktan ve öğrenmeye çalışmaktan başka yapacak bir şeyin yok, umarım en kısa zamanda gönlüne göre bir iş yerinde çalışmaya başlayabilirsin.