İki yazılım birbirinden çok farklı sonuç verirse ne yapılmalı? – Soru & Cevap 05

Soru

Merhaba, Eurocode ile ilgili bir konuda görüşünüzü almak istemiştim. Sap2000 ve Rfem’de ikisinde de ayni olacak sekilde basit bir model kurdum. Analiz sonuçları neredeyse aynı. Fakat tasarım hesaplarında ciddi farklılık var.

SAP2000 de tasarım hesabı EC3 Denklem 6.61 ve 6.62 ile yapılırken, Rfem 6.1 numaralı denklemi kullanıyor. Bu mevzuda takıldım biraz.

Cevap

Selamlar,

Denklem 6.1 plastikleşmenin hiç dikkate alınmadığı ve güvenli tarafta kalan bir formül ama biz kesitlerimizi seçerken plastik bölgeye geçtiğinde örneğin yerel burkulma olmayacak şekilde seçiyoruz (enkesit sınıflandırması konusuna göz atmakta fayda var) dolayısıyla uygun kesitler için denklem 6.61 ve 6.62 kullanılabilir.

Rfem hiç kullanmadım daha önce ama büyük ihtimalle programın tasarım ayarlarında bunu kontrol edebileceğiniz bir yer vardır. Çelik tasarım yapan bir yazılımın elastik bölge ile sınırlı kalması pek anlamlı olmayacaktır.

Dikkat!

Soruyu soran meslektaşım tam da olması gerektiği gibi kullandığı programı sorgulayan, sonuçları irdeleyen ve karşılaştıran birisi olduğu için nerede sıkıntı olabileceğini araştırıyor. Öncelikle kendisini tebrik etmek lazım.

Hakim olmadığımız bir programı yeni kullanmaya başladığımızda bu sorgulamaları mutlaka yapmalıyız. Aksi halde bu örnekte olduğu gibi kullanmamız gereken kesitlerden çok daha büyüklerini kullanarak ekonomik olmayan sonuçlar elde edebilirsiniz veya daha kötüsü yazılımın yapmadığı bir kontrol yüzünden kullanmanız gereken kesitlerden daha küçüklerini kullanarak yapıyı tehlikeye atabilirsiniz.