Ofisin sahadan farkı nedir? – Soru & Cevap 08

Soru

Selamlar Fatih bey. Gördüğüm kadarıyla sahada çalışmak yerine genellikle ofis kısmında çalışmışsınız ve hala da ofiste çalışıyorsunuz. Ofisin sahadan farkı nedir ve hangisini daha avantajlı buluyorsunuz?

Şu anda sektör kötü olduğundan hangi alana yöneleceğimi de bilemiyorum. Genelde ben hakediş, metraj, ihale süreçlerine yönelmek istiyorum ama piyasa daha çok sahaya yönlendiriyor beni. Bende dediğinize katılıyorum ikisini de görmemiz lazım kendimizin değerlendirmesi için. Akademik olarak hoca olmayı düşünüyorum bir yandan ama onun hakkında ne önerirsiniz?

Şuanda öncelikle sınavlara girip hedeflediğim üniversitede yüksek lisansıma başlamak istiyorum. Tabii iş ilanlarına da aynı anda bakıyorum bir yerden başlamam lazım olduğu için. Bu arada da üniversitelerin araştırma görevlileri için açtığı kadrolara ve şartlara da bakıyorum ekstradan başka birşey istiyorlar mı diye. Ama İMO başkanıyla görüşmemde araştırma görevlisi olman zor gibi cümleler kurdu hocalardan birinin referans olması lazım seni alabilmeleri için dedi. Siz de hocalık yapıyorsunuz galiba Bursa Üniversitesinde böyle bir olay var mı biliyor musunuz?

Benim programlara karşı merağım var genelde araştırdığımda tekla ile reviti ön planda tutuyorlar öğrenilmesi açısından. Sizin önerebileceğiniz önemli programlar nelerdir ?

Cevap

Selamlar,

Hemen hemen tüm inşaat mühendislerinin ilk ikilemini yaşıyorsunuz; daha çok para ve zor çalışma şartları mı yoksa ofis ama nispeten az kazanç mı? Buna verilebilecek direkt bir reçete yok maalesef karakterinize uygun olan çalışma ortamını seçmek durumundasınız.

Size tavsiyem hangisini seçerseniz ilk olarak diğerinden başlamanız yönünde olacak. Çünkü her şantiyecinin projeyi, her projecinin de imalatı bilmesi büyük önem arz etmektedir. En az bir yıl geçirmeden hangisinin size daha uygun olduğunu, hangisinin karakterinizle daha iyi örtüştüğünü tam olarak bilemeyeceğinizi düşünüyorum.

Akademik anlamdaki beklentilerinizi bilmek lazım. Araştırma yapmak, bilimsel çalışma yapmak gibi beklentiniz varsa Türkiye bu işler için size pek zaman bırakmıyor maalesef. Başarılı bir akademisyen olabilmek için yabancı dil şart olduğu gibi yurt dışındaki eğitime devam edebilecek kapasitedeyseniz mutlaka o ihtimali zorlamalı ve gitmelisiniz. Aksi halde sıradan bir devlet memuru tadında bir yaşantınız olacaktır muhtemelen.

Ben dış görevli olarak çelik dersleri verdim hoca eksiği olduğu için, hazır gitmişken bazı seçmeli dersler de hazırladım. Sorduğunuz bu konularla alakalı pek bilgim yok maalesef ama yüksek lisans ve doktora yapmak için bir üniversiteye girdiğinizde zaten hocalarla ilişkiniz üst düzeyde olacaktır, sizden memnun kalırlarsa sorun olacağını sanmıyorum kadro olması durumunda. Kadro açılması durumları karışık olabiliyor.

Program öğrenmek hele ki hevesiniz varsa çok kolaydır. Asıl mesele statik proje yapmayı öğrenmektir, ben birçok programı indirip kısa zamanda tek başıma kullanmayı öğrenebildim o yüzden özel bir program adı vermek istemiyorum tüm yazılımların artıları ve eksileri var mesele bunları öğrenip ona uygun kabullerle çözüm yapabilmek. Statik proje yapmayı öğrenmek içinse mutlaka usta-çırak ilişkisi içinde olmak gerekir diye düşünüyorum. Eğitimle veya kendi başınıza öğrenebilmek imkansız olmasa da çok zordur ve çok emek ister.