Yurt dışındaki iş ilanları – Soru & Cevap 07

Soru

Merhabalar Fatih Bey, Size X şirketiyle ilgili bir şey danışmak istiyorum.

Şirketin Project Engineer ilanına başvuruda bulundum ve bugün Davetiye Mektubu aldım onlardan. Mektupta daha önce de belirtilen iş teklifi ve diğer şartlar var. Teklif beni yeterince cezbetti ama firmanın güvenilirliği, vadedilen maaşın yatırılmaması veya başka türlü sıkıntıların olup olmayacağını kestiremedim, yurtdışı iş tecrübem de yok henüz. Varsa fikriniz sizden birkaç cümle duymak isterim bu konuda.

Cevap

Selamlar,

Yurt dışındaki işlerle alakalı olarak çok detaylı bilgim yok, yine de bir iki tavsiye verebilirim sanırım.

Öncelikle çalışma ve oturma izni konuları var, şirket bunlarla alakalı masrafları karşılayacak mı veya başka bir değişle sana sponsor olacak mı onu sormalısın.

İkinci olarak ön görüşmeler çoğunlukla Skype vb uygulamalar üzerinden online yapılır, eğer uygun görülürsen yurt dışındaki görüşme için sana uçak ve otel ayarlarlar, vize işini senin halletmeni beklerler. Senden herhangi bir sebeple para istemeleri bunun bir dolandırıcılık girişimi olduğuna işaret edebilir, dikkat etmek gerekiyor.

Firmanın linkedin ve internetteki varlığına çok güvenmemek gerekir. Eğer bu aşamaları geçer ve işe başlarsan maaşını almak konusunda sıkıntı yaşayacağını sanmıyorum ancak çalışma izni konusu sıkıntılı olabilir iyi araştırmak lazım.

Bir alternatif olarak uzaktan çalışma imkanı olup olmadığını sorabilirsin, eğer saha işi yoksa belki kabul edilebilir düzeydedir ancak bu durumda paranı alıp alamayacağını garanti altına alman, gerekli sözleşmeleri yapman gerekebilir, yine araştırmak gerek.

Aklıma başka bir konu gelmedi ama ben bir iki sefer dolandırıcılık kokan ilanlarla karşılaştım, temkinli olmanı tavsiye ederim.

Sonrasında gelişmeleri sorduğumda şöyle bir cevap aldım:

Bu ilan da sanırım gerçek firmanın adı kullanılarak açılmış bir ilandı maalesef. Aynı ilana bir zamanlar başvuran ve geri dönüşünü benim aldığım teklife benzer bir şekilde alan bir Türk mühendisle konuştum. Kendisi de sahte hesaplardan iletişime geçildiğini, gerçek firmayla bir ilgisi olmadığını söyledi bana. Ben de aynı sonuca varabildim daha sonradan. Dediğiniz gibi bundan sonra da temkinli olmak gerekli.

Ayrıca yurtdışı işleri ile ilgili söyledikleriniz bundan sonraki süreçte ülke dışındaki iş görüşmelerinde bana elbette yardımcı olacaktır. Teşekkür ediyorum…