1. Sınıftayım, kendimi nasıl geliştirebilirim? – Soru & Cevap 09

Soru

Öncelikle hayırlı akşamlar. İnşaat mühendisliği 1. sınıf öğrencisiyim.Sizce kendimi geliştirmek için ne yapmam lazım yardımcı olur musunuz?

Şu an için erken ama yapı işletmesi anabilim dalını seçip bu arada yoğunlaşmayı düşünüyorum ama sizce Türkiye standartları için doğru bir tercih mi olur?

Başka bir anadal olarak hangisinin önü daha açık sizce ?

Cevap

Selamlar,

Öncelikle hayırlı olsun inşaat mühendisliği. Meslek olarak çok güzeldir ancak Türkiye’de doğru ve kaliteli ifa etmek biraz zordur. Öncelikli tavsiyem kendini yurt dışında çalışabilecek seviyeye çıkartmaya çalışabilirsin. Yabancı dil mutlaka öğren, bunun yanında yazılım da öğrenebilirsin.

Bence mesleğimiz Usta-Çırak ilişkisi içinde öğreniliyor, bu sebeple bir işe girmeden meslekte ilerlemek oldukça zor. Yine de programların demolarını veya öğrenci versiyonlarını kurup tamamen yabancı kalmaktan kurtulabilirsin. Bu bağlamda sana daha çok farklı alanlarda gelişmeni önerebilirim, çeşitli hobiler edin, teknolojiyle ilgilen. Ne kadar çok yönlü birisi olabilirsen gelecekte seveceğin bir iş bulma şansın o kadar yüksek olur diye düşünüyorum.

Yapı işletmesi kurumsal firmalar için değerli olabilir ancak Türkiye’de günümüzde çok az firma kurumsal ve onlar da alanındaki en iyi kişileri seçmek isterler. 3-4 yıl sonra durum ne olur bilemedim ama şahsen genel anlamda inşaatta kalitenin ve/veya kaliteli firmaların daha da artacağını sanmıyorum

En son baktığımda Avrupa’da geoteknikçi ihtiyacı vardı ama gelecekte ne olur bilemiyorum. Türkiye için öngörmek hiç kolay değil maalesef.

Şimdilik aklıma gelenler bunlar, aklına geldikçe yazmaya devam edebilirsin. İyilikler dilerim.