İnşaat mühendisliğinde yönetici pozisyonu – Soru & Cevap 04

Soru

Ben kendi alanımda her zaman neler yapabileceğimi ne gibi yenilikler getirebileceğimi düşünüyorum. Açıkçası hayatım boyunca sadece inşaat mühendisi olarak kalmak istemiyorum daha başka işler girişimler yapma hedeflerim var yazılım konusunun çok önemli olduğunun farkına vardığımdan bu yana ne gibi içerikler üretebilirim diye düşünüyordum.

Etrafımdakilerin tavsiyelerine göre İngilizce seviyemi arttırmaya sap2000 ve autoCad öğrenmeye çalışıyorum.

Bunların yanında yöneticilik konumunda kendimi görmek, insanları koordine etmek konularına ilgi duyduğum için beden dili, etkili konuşma ve hitabet gibi konularda da kitaplar ve yazılı kaynaklardan bilgiler edinmeye çalışıyorum.

Bunların ışığında hayat planımı şu şekilde yazabilirim. İnşaat mühendisliği alanında tavsiyeleriniz ve çabalarım sonucu belirli bir süreçte elde edeceğim bilgileri ileride ülkeye ve dünyaya yararlı içerik ve girişimler üretme, sektörün öncüleri ile bir arada faydalı işler yaparak hayatımı sürdürmek istiyorum.

Sizlerin bunlara yönelik çıkarımları nedir? Hedefime giden yolda ne gibi zorluklar önüme çıkabilir. Kendimi ispat edebilmem için ne gibi çalışmalar yapmalıyım. Değerli bilgileriniz bu aşamada benim için altın değerinde olacaktır.

Cevap

Selamlar,

Serbest çalışan bizlerin üç temel işi vardır, yönetici, tekniker ve satış elemanı. Yönetici finans, muhasebe, iş geliştirme ve insan kaynakları gibi konularla ilgilenir. Tekniker, işi bilfiil yapan kişidir. Satış da malum yeni müşteri bulmak, mevcutları ziyaret etmek ve iş kovalamakla uğraşır. İlk planda bu işlerin tamamı tek bir kişi tarafından yapılabileceği gibi çeşitli ortaklıklar da kurulabilir ancak bir kişinin bu üç konuda da uzman olması pek mümkün değildir.

Elbette iş hayatına yeni atılan birisi için hangi yolda uzmanlaşacağına karar vermek o kadar kolay olmuyor. Özellikle biz mühendisler, genellikle işin teknik kısımlarına ağırlık verdiğimiz için yöneticilik ve satış biraz eksik kalır. Anladığım kadarıyla sen teknik konuların yanında diğer konulara da ilgi duyuyorsun, bu çok güzel bir şey. Benden tavsiye isteyen gençlere her zaman çok yönlü olmaları gerektiğini öğütlerim, sen de bu yönde ilerlersen çok faydasını görürsün diye düşünüyorum.

Beden dili, etkili konuşma ve hitabet hem yönetici hem de satış elemanı kimliği için faydalı olacaktır. Bunların yanında psikoloji öğrenmeye de ihtiyaç duyabilirsin. DISC kişilik analizi, enneagram, yaşam çarkı gibi konuları araştırabilirsin. Bunları çalışırken öncelikle kendini daha iyi tanımaya ve istediğini bilmeye yönelik sorgulamalar yapabilirsin. Bu konular genellikle koçluk veya mentorluk yapan kişiler tarafından uygulanırsa başarılı oluyor, yine de araştırıp bilgi sahibi olmakta bir sakınca olacağını sanmıyorum.

İnşaat mühendisliği ile alakalı teknik konuları bir işe girdiğinde usta-çırak ilişkisi ile öğrenebilirsin (umarım iyi mühendislerle karşılaşırsın). Karşına çıkabilecek en büyük zorluklardan biri diğer konuların maalesef bizim sektörde pek değer görmemesi. Firmalar çalışanlarını bu yönde geliştirmek üzere eğitimlere göndermezler o yüzden kendi çabaların daha da önem arz etmekte, fırsat buldukça yatırım yapmanı (kurs, seminer, eğitim vb.) tavsiye edebilirim.

Şimdilik aklıma gelenler bunlar, aklına geldikçe yazmaya devam edebilirsin. İyilikler dilerim.