Çelik konusunda uzmanlaşmak için ne yapmalı? – Soru & Cevap 03

Soru

Hocam Merhaba, profilinizden hareketle size hocam diye hitap ediyorum. Ve yine profilinizde çelik yapılar dersi verdiğinizi gördüğüm için size birkaç şey danışmak istedim.

Sakarya Üniversitesinden bu dönem İnşaat Mühendisi olarak mezun oluyorum. Bölümümüzde ağırlıklı olarak betonarme ağırlıklı ders gördüğümüz için ister istemez en çok birikim sahibi olduğumuz alan betonarme oldu. Fakat benim aldığımız çelik yapılar dersi ve seçmeli olarak aldığım çelik endüstriyel yapılar dersinden sonra çelik yapılara karşı bir ilgim ve merakım oluştu. Tahmin edersiniz ki günümüz koşullarında yeni mezun bir mühendisin iş bulması çok zor olduğundan muhtemelen uzun bir süre kendimi ofis veya çelik imalathanesi gibi bir yerde geliştirme fırsatım olmayacak.

Size sormak istediğim şey şu; şu durumda çelikle alakalı kendime bir şeyler katmak için ne yapabilirim? Yani iş ortamında öğrenemiyorum fakat işsizlikle geçirdiğim süreyi de boş geçirmek istemiyorum. Tekla Structures öğrenmeye çalışıyorum yeni yönetmelikle ilgilenmeye çalışıyorum.

Bunların dışında çelikle alakalı kendime katabileceğim bana önerebileceğiniz bir şey var mıdır? Yardımcı olursanız çok sevinirim. Şimdiden teşekkür ederim.

Cevap

Selamlar, öncelikle teşekkür ederim danışmaya değer bulduğun için.

Öğrencilerime ve stajyerlerime her zaman şunu derim, okuldan mezun olduktan sonra mühendis olunmaz, sadece bunun altyapısını oluşturursunuz. Mühendis olabilmek için bir usta-çırak ilişkisi bence zorunludur. Dolayısıyla ne yaptığını iyi bilen, tecrübeli bir mühendisin yanında işe başlamadan proje yapmayı öğrenmek pek kolay olmayacaktır ancak elbette ki imkansız da değil.

Yapılabilecek en iyi şeylerden biri, sanki bir proje almış gibi onu baştan sona tüm detaylarıyla çözmeye çalışabilirsin. Proje yapmaya başladığında göreceksin ki birçok noktada takılacaksın. Bunu aşmanın yollarını ararken de hem öğrenecek hem de gelişeceksin. Takıldığın noktaları ya bir çelik kitabından (ki ben Bülent Akbaş Hocamın çevirdiği Çelik Yapılar kitabını öneririm, Nobel’den çıktı,) ya da internetten forumlardan, tanıdığın mühendislere sorarak, varsa ilgili eğitime katılarak aşabileceksin. Ben her zaman sorularına yanıt vermeye çalışırım, gönül rahatlığıyla sorabilirsin.

Ayrıca Udemy için çelik yapılar kursu da hazırlamayı planlıyorum, ilk ayağı olan kar yükleri kursu şu an yayında, sonrasında rüzgar yükleri gelecek, akabinde de çelik yapılara başlayacağım sanırım. Takip edebilirsin. Udemy’de başka kurslar da var, şimdilik kefil olabileceğim bir kurs çıkmadı ama onlara da bakabilirsin eminim faydalı olacaklardır.