Şantiyecilikten projeciliğe geçmeli miyim? – Soru & Cevap 02

Soru

İnşaat mühendisiyim. 2 yıl önce mezun oldum. Çelik konstrüksiyon işlerinde şantiye şefliği yaptım.

Çelik yapı tasarımı konusuna yönelmek istiyorum hocam bana verebileceğiniz tavsiyeler ne olabilir?

Sap2000 ve Xsteel’i beraber geliştirmeli miyim veya ne önerirsiniz? 

Şantiyecilikten, bu konulara yönelmeyi düşünüyorum acaba mantıklı mıdır?

Vaktiniz olur da cevaplayabilirseniz çok sevinirim .

Saygılarımla.

Cevap

Çelik yapılar hala çok fazla kişinin ilgilenmediği, mal sahiplerinin de tercih etmediği bir taşıyıcı sistem. Gittikçe daha da pahalılaştığı için değerleneceğini sanmıyorum. Ben Bursa’da yaşıyorum, buradaki durumu biliyorum sadece büyük şehirlerde nasıldır bilemiyorum.

Eğer para kazanmayı seviyorsan şantiyeciliğe devam etmeni öneririm; tüm zorluklarına rağmen. Proje işleri gittikçe değersizleşiyor, bilginin pek önemi kalmamaya başladı. Büyük bir proje firmasına girip çalışmak istiyorsan olabilir ama kendi firmanı kurmak istiyorsan iş alabileceğin çok ciddi bir çevren yoksa mutlu olabileceğini düşünmüyorum. Çevren varsa, zaten ne bildiğinin de pek önemi kalmıyor 🙂

SAP ve Tekla ikilisi gittikçe daha az kullanılmaya başlayacak diye düşünüyorum, yerel paket programlar yaygınlaştıkça onların hızıyla rekabet edilemez pek Türkiye piyasasında ama eğer SAP ve Tekla’yı layığıyla kullanabiliyorsan işe sağlam bir temelle başlamış olursun o tren henüz kaçmış değil. Sadece SAP veya sadece Tekla konusunda uzmanlaşmak bir inşaat mühendisi için doğru olmaz, yurt dışındaki bir mühendis sadece analiz ve boyutlama ile uğraşabilir ancak ülkemizde iş yapmak için hem çözebiliyor hem çizebiliyor olman önemli.

Her şeyi geçtim mühendislikte program öğrenmek aslında yeni mezun arkadaşlarımın düşündüğü kadar büyük bir öneme sahip değil. Sen analiz ve tasarım öğrenmelisin, bunun için hangi aracı kullandığının pek önemi yok, birinden başlarsın. Ben dönem dönem çeşitli programları inceliyorum, Robot Structure, Scia Engineer gibi programların analiz ve boyutlamada çok ciddi artıları olsa da henüz çizim kalitesinde Tekla’yı yakalayabilen yok. SAP bizde neden bu kadar tuttu hiç bilmiyorum. Model kurmak çok zor, angaryası da çok, tek artısı “Genel” olması ve yeni başlayanlara işin her adımını öğrenmede yardımcı olması. Program konusu uzun mevzu, ona çok girmeyelim, kısaca şöyle kestirip atabilirim, Türk mühendisler bugüne kadar SAP ile çözdü Tekla ile çizdi, bu yüzden bunları öğrenmek nispeten daha kolay.

Buradaki sıkıntı şu, bir paket program ile bu işe başlarsan neyi niye yaptığını kavramak zorunda kalmayabileceğinden inşaat mühendisi gibi değil de program operatörü gibi olursun, bu da tehlikeli bir şey. Diğer yandan yapı statiği biliyorsan, yapının hangi yükleme altında nasıl davranacağını tahmin edebiliyorsan, taşıyıcı sistemin ön boyutlamasını yapabiliyorsan, hangi birleşimi nerede kullanacağını, yaklaşık olarak plaka ebatını, kaynak kalınlığını, cıvata çapını biliyorsan paket program kullanmak hız kazandıracaktır.

Bugün betonarme yapı projelerinin başına gelen hastalık kısa bir süre içinde çeliğe de bulaşacak. Çeşitli kaynaklardan, incelenmek üzere tarafıma iletilen projelerde ciddi bilgi eksikliğine sahip kişilerin paket programlarla proje üretmeye başladığını görüyorum. Ülkemizdeki denetim eksikliği ve kaliteli hizmet talebi yetersizliği sebebiyle bu kişiler inşaat ruhsatı alabilecek kadar proje yapacak duruma geldiklerinde rekabet etme şansınız olmayacak maalesef.

Karamsar bir tablo çizdiğimin farkındayım ancak ülkemizde inşaat mühendisliği hizmetlerinin her geçen gün daha da kötüye gittiğini düşünmekten kendimi alamıyorum.

Para kazanmak istiyorsan statik proje üretmenin yerine daha basit alternatiflere yönelmelisin, yok ben mesleğimi seviyorum inşaat mühendisliği yapacağım diyorsan önce gidip bu işi iyi bilen birilerinin yanında üç sene çalış, tecrübe edindikten sonra nasıl devam edeceğinize karar verirsin. Çünkü bence proje yapmadan proje öğrenilmiyor ve tecrübelenmenin neredeyse tek yolu da usta – çırak ilişkisidir.

Araştıran, merak eden kişilerin yolu hep açık olur, senin de öyle olur umarım.

Şimdiden başarılar.

Bir Cevap Yazın