İnşaatta girişimcilik için üç alternatif alan – Soru & Cevap 01

Merhaba Sayın Fatih SÖYLEMEZ,

İnşaat Mühendisliği bölümünde 2.sınıfta öğrenim görüyorum.

İnşaat Mühendisliği alanında kendimi geliştirmek için programlar öğrenmeye, seminerlere gitmeye sizler gibi değerli tecrübe sahiplerinin deneyimlerini almaya ve tecrübe sahibi olmaya çalışıyorum.

Bu alanda yapabileceğim, öğrenebileceğim ve bir girişim başlatabileceğim neler var bunları merak ediyorum. Bunlarla yeni faydalar oluşturmaya çalışacağım.

Stajlarımı bulmaya çalışıyorum ve kendime değer katacak yerler arıyorum. Bu konularda sizlerin önerilerinizi merak ediyorum. Benimle paylaşabileceğiniz tavsiyelerinizi çok merak ediyorum ve sizde uygun görürseniz öğrenmek istiyorum.

Şimdiden teşekkür ederim, iş hayatında başarılar ve iyi çalışmalar dilerim.

Selam, öncelikle teşekkür ederim danışmaya değer gördüğün için.

İnşaat malum çok geniş bir konu, öncelikle hangi alanda uzmanlaşmak istediğine karar vermen gerekiyor. Bunun için de yatkınlıklarını ve heveslerini iyi tartmalısın. Program öğrenmek ve seminerlere gitmek bir nevi zorunluluk zaten sadece bunlarla fark yaratmak pek mümkün olmayacaktır diye düşünüyorum. Hele ki yeni bir girişim başlatmak için bugünden ilerisine bakmak lazım.

  1. Yazılım ve yapay zeka alanına kayarak örneğin geometrisi girilen yapıların çözülmesi (optimum taşıyıcı sistemin ve kesitlerin bulunması) gibi bir yere gidebilirsin. Böyle bir yolda teknik bilginin çok kuvvetli olması gerekiyor, yazılım bilgisinin yanında mukavemetten yapı statiğine kadar tüm konuları çok iyi bilmek gerekir.
  2. Bence gelecekte en büyük devrim malzeme alanında gerçekleşecek, yapı inşaatına çok daha uygun malzemeler bulunacağına ve buna bağlı olarak inşa tekniklerinin geliştirileceğine inanıyorum. Bu tarz bir iş için malzeme ağırlıklı çalışman ve hata biraz multi-disipliner bir yaklaşım izlemen gerekir. Örneğin kimya veya hatta biyoloji ile desteklemek gerekebilir.
  3. Tüm girişimler için iyi bir finans yönetimi gerekli elbette. İşin parasal boyutunu daha çok seviyorsan inşaat yönetimine ağırlık verilebilirsin. Bu alanda başarılı olmak için öncelikle şantiyedeki tüm süreci çok iyi öğrenmen gerekir, akabinde buradan edindiğin bilgileri kendi girişimin için kullanabilirsin.

Birbirinden oldukça farklı üç alan için ilk planda aklıma gelenleri sıraladım ama kendinle alakalı daha çok bilgi vermek istersen sohbet eder gibi ilerleyebiliriz, belki sana daha uygun olacak başka şeyler buluruz.

Staj konusunda sana kısa zamanda en çok faydayı sağlayabilecek ve çoğunlukla İstanbul-Ankara-İzmir illerinde bulunan büyük çaplı firmalara bakmak lazım ancak benim iletişim ağım pek oralara uzanmıyor maalesef.

Okulda ve sonrasındaki iş hayatında başarılar dilerim.

Bir Cevap Yazın