HILTI Profis Anchor & Rebar

HILTI

Geçtiğimiz haftalarda güçlendirme projelerini hazırladığımız bir yapının müteahhitliğini yapan firma yetkilisinin yönlendirmesi ile ziyaretimize gelen HILTI ekibinden Ömer ve Faruk Beyler ile çelik-beton ve beton-beton birleşimlerinde bu dünyaca ünlü markanın ürettiği çözümleri konuştuk. Ayrıca kompozit döşemeler ile ilgili alternatif stud tasarımını da tanıma fırsatımız oldu. Muhabbetin sonlarına doğru küçük bir eğitim talebim oldu, onlar da sağ olsunlar Perşembe günü İstanbul’dan kalkarak ofisimize kadar geldiler ve bir mini seminer-sohbet düzenledik.

Özellikle beton-beton birleşimlerinde filiz (rot) ekimi ile ilgili daha önceden de birçok kez hesap alternatiflerini araştırdığını bildiğim Uğur İnal’ı da bu toplantıya davet ettim. İki genç mühendis arkadaşım İlyas Emre Durmuş ve Furkan Özbey’de bize katıldılar. HILTI’nin teknik müdürü Mehmet Soydemir ve Saha Mühendisi Ömer Tunç Sarıoğlu bize önce işin teknik boyutuna dair güzel bir sunum yaptılar. Ardından Profis Rebar ve Profis Anchor isimli yazılımları kullanarak ankraj tasarımının nasıl yapılacağını gördük.

Bu iki yazılımın da HILTI’nin web sitesinden (Mühendislik – Tasarım ve Yazılım) ücretsiz bir şekilde indirilebileceğini söylemek gerek. Bendeniz HILTI ekibinin ilk ziyaretinden önce biraz kurcalayarak bir iki çelik-beton birleşimi hesabı yaptığım için bilgi sahibiydim ancak işin hesap boyutunu ve hangi ürünlerin hangi amaçlarla kullanılacağını öğrenmek büyük bir gelişme oldu benim için de. Eurocode’un kapsam dışında tuttuğu bazı birleşimler için yapılan hesabın detayları, yapılan testler sonucunda yaptığımız birleşimlerin güvenlik katsayıları gibi çok değerli bilgilere sahip olduk. Önemli bir not olarak bu iki yazılımın da komple birleşim hesabı yapmadığını, ankraj tipi, hangi kimyasalın kullanılacağı ve buna bağlı olarak gömülme derinliğinin ne olması gerektiği gibi hesapları yaptığını belirtmek gerekiyor mutlaka.

Güçlendirme projelerinde ankraj hesabını ve gömülme derinliklerini çoğunlukla tecrübeye dayalı olarak güvenli tarafta kaldığını tahmin ettiğimiz ampirik yaklaşımlarla yapıyorduk, bundan sonra hem daha detaylı hem daha güvenilir hem de daha ekonomik çözümler üreteceğimizden emin olarak bitirdik bu keyifli toplantıyı.

Öncelikle bu tanışmaya vesile olduğu için CEY Mühendislik’ten Cengiz Çetinağaç’a, davetimi kabul eden değerli mühendis Uğur İnal’a ve bizi kırmayarak ofisimizde eğitimi düzenleyen Mehmet Soydemir ve Ömer Tunç Sarıoğlu’na çok teşekkür ederim.

Bu slayt gösterisi için JavaScript gerekir.